Dobra włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, pożywne oraz nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej wrażliwi goście kosztują mniej znane potrawy takie jak risotto, lasagne czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją warto zwrócić uwagę na elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w karcie można znaleźć też nie tak znane potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z różnych miejsc kraju. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Wykwintne wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać trunków. Kolacja w stylu włoskim z całą pewnością musi zawierać też trunek. Odrobina białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. o La grande Mamma Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna mieć nie mały zestaw win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film