Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino czerwone
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, że nie jest to sztywna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być podawana bądź z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.