zawód barista

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. jak przygotować kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film